COVID-19 maakt het spel van weerstand en verlangen mogelijk
Intussen zijn we 8 maanden bekend met COVID. Ik had graag geschreven dat we er intussen vertrouwd mee zijn. Maar de vele ongemak-reacties, geven aan dat we zo ver nog niet zijn. Dat doet me afvragen wanneer we iets als vertrouwd ervaren? Wanneer is iets zo gewoon dat het zelfs een houvast geeft? En hoe komt het dat we zo gehecht zijn aan houvast?
Want als COVID iets doet, is het wel dat we onze houvast noodgedwongen moeten loslaten en dat zorgt voor ongemak. Ongemak heeft vele gezichten: weerstand, verwarring, gelatenheid, angst, twijfel, piekeren, meegaandheid, rebellie, stil verzet, moedeloosheid, roekeloosheid,… Hoe uit ongemak zich eigenlijk bij jou? Bij mij zet ongemak aan tot verwarring en twijfel en die gaat dan veelal over in reflecteren.
Tijd voor reflectie
Ik vermoed dat weerstand de meest bekende reactie op ongemak is. Als je weet dat weerstand iets te maken heeft met het gevoel dat je verlangen in gevaar komt: welk verlangen legt deze COVID-wereld dan voor je bloot? En als je dat verlangen kent, zou het dan je weerstand kunnen verminderen? Zou het dan ruimte kunnen geven aan inventiviteit, veerkracht, vertraging of nog iets anders?
Weerstand is de kracht die in gang schiet als we onze comfortzone moeten verlaten. Want veranderen houdt in dat we onze routine en onze innerlijke wereld moeten verstoren. Het houdt ook in dat we nieuwe uitdagingen moeten aangaan. Weerstand geeft ons dan het gevoel dat we de regie houden.
Verlangen gaat over iets willen, iets dat je nog niet hebt ervaren. Je ziet het soms voor je, voelt het borrelen, een onrust, het kan je voorwaarts stuwen, blij maken. Verlangen heeft als functie je te brengen naar plekken waar je nog niet bent geweest. Fantasie en verbeeldingskracht bewegen op dezelfde plek. Nieuwe situaties leveren nieuwe ervaringen en nieuwsgierigheid brengt je daar. Verlangen is van het hart en zegt tegen je: voorwaarts, met alle onzekerheden die erbij horen. Op avontuur! Als een virus…
Het spel: als je verplicht wordt te veranderen of los te laten, dan wil weerstand je houden waar je bent, terwijl verlangen je naar nieuwe en onbekende situaties wil leiden.
“In dit spel zijn angst, onzekerheid en ongemak je kompas voor groei!”
Met andere woorden: welke kansen biedt dit virus ons? Wat wordt er mogelijk dankzij een gedwongen verandering van onze gewoonten? Hoe kan je groeien als je je vertrouwde houvast moet loslaten?
Hier zijn enkele suggesties om je te helpen uit je vertrouwde houvast te komen:
1. Neem eens een andere route
De eenvoudigste manier om een routine te doorbreken is om via een andere route te lopen, fietsen of rijden. Door een andere route te nemen, neemt de voorspelbaarheid af, krijg je nieuwe indrukken en zie je nieuwe omgevingen en dat werkt inspirerend.
2. Zeg “Ja”
Zeg een week lang “ja” tegen elke vraag die je krijgt of gedacht dat je hebt en zie waar je dat brengt. Of het nu gaat over een totaal andere werktaak, een oud spelletje opdiepen of reeds je kerstboom versieren,… zeg gewoon ja. Je zal merken dat het je meer in contact brengt met positieve, energieke reacties en gevoelens.
3. Kies de optie die je het meest ongemakkelijk laat voelen en EXPERIMENTEER
Als het aankomt op beslissingen nemen, bv. welke film je kijkt of welke maaltijd je gaat eten, probeer dan eens niet na te denken en beslis gewoon op je gevoel. Zeker als het héél raar voelt. Hierdoor kan je meer spontaan zijn en een beetje afstand nemen van je gewoontes. Dus probeer eens een week lang keuzes te maken die je normaal gezien niet zo maken.
4. Verander je omgeving
Men zegt wel eens “een nieuwe omgeving is als op vakantie gaan”. Je omgeving veranderen helpt bij het doorbreken van je routine en kan je energie helpen stromen. Richt je appartement, huis of werkplek eens opnieuw in. Werk eens vanuit een andere zitplaats of kamer. Ruim je kleerkast uit en schenk hetgeen je al lang niet meer draagt aan een goed doel.
5. Voel de angst en doe het dan toch
Susan Jeffers schreef het boek “Feel The Fear And Do It Anyway” waarin ze de beste manier beschrijft om uit je comfortzone te stappen: de angst voelen en het dan toch doen. Wanneer je je hart voelt kloppen in een situatie of als je een besluit moet nemen, tel dan tot drie en doe het. Schrijf die blog, volg die opleiding, knip je haar kort (of laat dat doen 😊), solliciteer voor die job, vraag dat gesprek met je baas,…..
6. Blijf je emotionele intelligentie (EQ) ontwikkelen
Emotionele intelligentie is niet alleen in tijde van crisis van belang, maar eigenlijk in elke situatie. Het is de kunst van omgaan met de emoties van jezelf en van anderen. Maar hoe blijf je je EQ ontwikkelen? Ik leg het je uit aan de hand van vier emotionele vaardigheden uit het assessment emotionele intelligentie (EQ-i 2.0).
Empathie
Je bent niet de enige die in deze crisis zit. Verplaats je in de ander en probeer diegene te begrijpen, voordat je reageert.
Impulscontrole
Soms ben je geneigd te snel te reageren. Je kan het spontaniteit noemen, maar soms is het gewoon je vat dat overloopt. Uit daarom zeker in een crisisperiode tijdig je innerlijke onrust, ongemak of angst. En als je voelt dat je toch gaat ‘ontploffen’, ga dan letterlijk op je handen zitten. En zorg daarna voor een andere soort van ontladen, maak dan een wandeling of ga een stukje hardlopen.
Flexibiliteit
Flexibel gedrag wil zeggen: je eigen houding en opvattingen vrijwillig aanpassen aan veranderende omstandigheden in je omgeving. Een vaardigheid die nu erg wordt uitgedaagd. Hoe kan je hierin groeien: denk na voor je ja of nee zegt. Verken de gulde middenweg. Doe dit door middel van empathie. Ergeren, overdrijven, star vasthouden aan eigen gedachten of zienswijzen belemmeren flexibiliteit, dus wees daar attent voor.
Optimisme
Het glas is hoe dan ook nog gevuld! Probeer die gedachte vast te houden en straal die ook uit.
Kortom: leef in het hier en nu en GROEI
Ga je de crisis uitzitten als toeschouwer of gebruik je deze periode voor een persoonlijke transformatie? Neem het heft in eigen handen. Doorbreek bepaalde gewoontes en patronen. Je kunt veel meer dan je denkt. Visualiseer stapje voor stapje hoe je uit de crisis komt. Stijg af en toe eens boven jezelf uit en lach. Steek tijd en energie in zaken waar je invloed op hebt én energie van krijgt.
Sabine Baptist 29/10/20