Blog

4 carrièrelessen van Steve Jobs

Datum

Het is ondertussen alweer 15 jaar geleden dat Steve jobs deze opmerkelijke speech gaf aan Stanford University. In tijden als deze lijkt het soms of de realiteit met een baksteen naar ons hoofd gegooid wordt. Dit zijn vaak momenten die een kantelpunt inluiden, al kan je nu nog niet zien waar dat naartoe zal leiden. 

Je kan pas achteraf zien welke de juiste stappen waren 

Zijn adoptieouders gaven al hun spaargeld uit om hem naar de universiteit te sturen maar hij wist niet wat hij wilde in het leven en zag ook niet in hoe de universiteit hem daarbij ging helpen, dus besloot hij ermee te kappen. Erop terugkijkend, zag hij dat als een van de beste beslissingen uit zijn leven. Op die manier hoefde hij niet meer al de verplichte vakken die hem niet interesseerden, te volgen, en die vakken te volgen die hem wel aanspraken. Het was echter niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Hij volgde zijn nieuwsgierigheid en intuïtie die nadien van onschatbare waarde bleek. Hij ging onder meer Kalligrafie studeren, zonder de verwachting te hebben dat dit nog ooit van pas zou komen. Tot hij 10 jaar later de eerste Mac ontwierp, het werd de eerste computer met mooie lettertypes. Windows nam dit al snel over, waardoor hebben we nu allemaal de keuze uit een hele hoop lettertypes. Je moet vertrouwen en erin geloven dat de puzzelstukjes op hun plaats gaan vallen.

Vind je passie

Hij had het geluk om al op jonge leeftijd datgene te vinden wat hij graag deed. Op zijn 30ste werd hij ontslagen uit Apple, het bedrijf dat hij zelf opgericht had. Hij werd aan de kant gezet door iemand die hij zelf had binnengehaald. Dit ontslag was een publieke aangelegenheid. Hij ontdekte dat hij nog steeds hield van wat hij deed en begon opnieuw. De zwaarte van het succes werd vervangen door de lichtheid van opnieuw te beginnen en overal aan te twijfelen. Het werd een van de meest creatieve periodes uit zijn leven. Hij richtte Next en Pixar op. Pixar is nu een van de meest succesvolle computeranimatie-bedrijven ter wereld. Dan kocht Apple Next op en hij keerde terug naar Apple om het bedrijf opnieuw op de kaart te zetten. Het enige dat je in moeilijke tijden op koers houdt, is dat je houdt van het werk dat je doet. Je werk neemt een heel belangrijke plaats in in je leven en je moet datgene doen waarvan jij gelooft dat het fantastisch is. De enige manier om geweldig werk neer te zetten, is te houden van wat je doet. Als je dit nog niet gevonden hebt, blijf zoeken en geef niet op. Zoals het met alles gaat wat het hart aanbelangt, je zal weten wanneer je het gevonden hebt en het wordt beter naarmate de tijd vordert.

Leef elke dag alsof het de laatste is

Een quote die hem inspireerde op zijn 17de was: “als je elke dag leeft alsof het je laatste is, dan zal je op een gegeven moment gelijk krijgen”. Van dan af aan, keek hij elke dag in de spiegel en stelde zichzelf de vraag: indien het vandaag mijn laatste levensdag is, ga ik dan doen wat ik nu van plan ben? Wanneer het antwoorde te veel dagen na elkaar neen is, dan is het tijd voor verandering. Alle verwachtingen van anderen, alle trots, alle angst om te falen of belachelijk gemaakt te worden, vallen allemaal weg wanneer je sterft. Weten dat je op een dag zal sterven, zorgt ervoor dat je niet in de val trapt dat je iets te verliezen hebt. Er is geen reden om je hart niet te volgen. Niemand wil sterven, zelfs niet diegenen die naar de hemel willen. 

Leef je eigen leven en je eigen waarheid

Je tijd is beperkt, verknoei hem niet door het leven van iemand anders te willen leven. Laat je niet vangen door dogma, het resultaat van het denken van anderen. Laat het lawaai van de meningen van anderen, je eigen stem niet opdrogen. Heb de moed om je hart en intuïtie te volgen, die weten al wat je echt wil worden, al de rest is bijkomstig.

Hij sluit af met de laatste quote uit het laatste nummer van “The Whole Earth Catalog”: 

“stay hungry, stay foolish” – Stuart Brand

Hier kan je de volledige speech nog eens bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=Hd_ptbiPoXM

Thérèse Derwael

PS: We helpen je graag om je passie te vinden en er vorm aan te geven.

Meer
artikelen