Blog

Is er leven na … een burn-out?

Datum

Nog nooit leden zoveel mensen aan een burn-out of bored-out. De pit is weg, de zin, het plezier om te werken en bij uitbreiding te leven. Het alles overheersende gevoel dat ze hebben, is dat van vermoeidheid en vertwijfeling, het éne moment emotioneel tot uiterst prikkelbaar, het andere afgevlakt, leeg.

Lukt het hen om nadien weer aan het werk te gaan, om weer enthousiast te worden, om weer energie te voelen? Als coach zie ik mensen in allerlei stadia van demotivatie, overspannenheid of onthechting of burn-out. Eerlijk is eerlijk, elk stadium is noodzakelijk, je kan dus geen level overslagen, niet naar een volgende stap als de vorige niet is afgerond. Het aanvaardingsproces neemt meestal het meeste tijd in beslag, om te vertragen, tot inzicht te komen. De moeizame worsteling met de schuldvraag, het piekeren, het volhouden en nog niet kunnen inzien dat rust en zelfzorg noodzakelijk is. En uit mijn ervaring heb ik geleerd dat des te langer dit duurt, des te langer duurt meestal ook het herstel.

Voor mij is het kantelmoment altijd een eureka moment, een mijlpaal. Ik herken het ondertussen aan hoe iemand binnenkomt, de oogopslag die nog wel vermoeid is, maar niet meer zo naar binnen gericht, de rust die hij of zij uitstraalt, in combinatie met een kom-maar-op houding, klaar om vooruit te kijken.  Dan start de weg naar het opbouwen van zelfvertrouwen, het inbouwen van routine in ontspanning en genieten. Tot het kijken wat nodig is om weer terug te keren, met een re-integratietraject of een volledig nieuw verhaal te schrijven.

Om dus op de beginvraag te antwoorden, een volmondige JA, er is leven na een burn-out. Meer nog, indien je je goed laat begeleiden en bereid bent om je open te stellen, is dat leven mogelijk nog waardevoller. Energetisch gezien, duurt het nog wel een hele tijd, vooraleer je batterij goed is opgeladen, je reserves zijn aangevuld en je kan je naderhand zeker nog emotioneel blijven voelen. Maar als coach vind ik dat een goeie zaak. Het verliezen van die emotionele connectie heeft er trouwens net voor gezorgd dat je bent door blijven gaan.

Ik geloof ook sterk dat ware burn-out survivors, diegene die in hun kwetsbaarheid zijn gedoken en ermee aan de slag zijn gegaan, nadien zoveel meer zelfkennis hebben, dat ze een echte meerwaarde zijn voor elk team, elk bedrijf.

Meer
artikelen