Blog

Onthaasten kan je leren!

Datum

De tijd vliegt voorbij.’
‘Ik heb nergens nog tijd voor.’
‘Druk, druk, druk!’
‘Ik heb geen tijd meer voor mezelf.’

Ik hoor het bijna dagelijks in mijn praktijk maar ook in mijn familie of vriendenkring. Het lijkt precies wel een ziekte: geen tijd meer hebben. Maar gelukkig: onthaasten kan je leren. Ik leg je graag uit hoe je beter kan omgaan met stress door op tijd en stond quality-time voor jezelf in te lassen.

Ontregelde tijdsbeleving

Tijd is belangrijk en maakt een groot deel uit van ons leven. Maar wanneer er een shift gebeurt en ons leven deel gaat uitmaken van de tijd zorgt dit voor een slechte tijdsbeleving en een hoop stress. Dit heeft een negatieve invloed op ons leven, net zoals slechte luchtkwaliteit of een slecht eetpatroon.

Vaak is onze tijdsbeleving ontregeld. Altijd moet het overal maar snel gaan en dit zowel op persoonlijk als professioneel vlak: dagen bomvol meetings en afspraken, snel de kinderen van de turnles ophalen, afspreken met vrienden (maar wel pas na 20u). Ons snelle en drukke leven zorgt ervoor dat het moeilijk voor ons is om onze agenda efficiënt en haalbaar in te plannen.

“Het lijkt precies wel een ziekte: geen tijd meer hebben. Maar gelukkig: onthaasten kan je leren”.

Leren onthaasten

Is dit misschien een nieuwe uitdaging voor je? Om je tijdsbesteding eens te evalueren en echt te leren onthaasten zodat je iedere dag opnieuw kan genieten en bewuster kan leven? Ik help je graag op weg met enkele tips:

  • Leer je brein stil te staan en eens niets te doen.
  • Verlicht je dagen door overbodige taken te schrappen.
  • Wees alert voor stress en leer jezelf een aantal anti-stresstechnieken aan en pas deze toe wanneer nodig.
  • Door ademhalingsoefeningen te doen maak je de verbinding tussen lichaam en geest sterker.

Als je teveel stress voelt, is je ademhaling namelijk vaak hoog in de borst, snel en onrustig. Door je bewust te worden van je ademhaling en deze vervolgens te kalmeren, activeer je ontspanning en rust in je lijf.

Voordelen van onthaasten

  • Verlaagde hartslag
  • Verlaagde bloeddruk
  • Verbeterde spijsvertering
  • Rust in je lichaam en geest

Elke dag vakantiegevoel

Zelf voorzie ik op regelmatige basis een stevige dosis me-time. Zo ervaar ik elke dag een vakantiegevoel en zorg ik voor rust in mijn hoofd en minder stress. Hoe ik mijn me-time gebruik? Ik geef je hieronder graag een voorbeeld.

Een zondagvoormiddag in juni: mijn man ging fietsen en wat ging ik dan wel doen? Genieten van wat me-time natuurlijk. Heerlijk prullen en lummelen want ik had een drukke week achter de rug: 2 dagen zetelen in een examenjury, een vergadering in Leuven bijwonen, een workshop rolstoeldansen geven, een planningsdag bij een klant begeleiden, een intervisie met collega stresscoaches voorbereiden, …. Druk, druk, druk!

Het was mooi weer dus ging ik buiten op ons terras zitten een ontspannend boek lezen met de vogeltjes op de achtergrond, zalig! Tijdens de winter luister ik tijdens een vrije zondagvoormiddag graag naar muziek, … misschien vind ik iets leuk waar ik een dansje voor rolstoeldansen kan op maken, of hou ik me bezig met iets te lezen wat blijven liggen is.

’S middags kwam mijn man terug van het fietsen en terwijl hij ging douchen begon ik al aan de eerste voorbereidingen voor onze maaltijd waarna we samen gezellig verder kookten. Muziek op de achtergrond, wat meezingen, tetteren, … heerlijk tijd voor ons twee.

In de namiddag had ik ook geen verplichtingen dus deed ik buiten op ons terras in onze zetel een siësta, heb ik nog een beetje gewerkt en de agenda bekeken voor de volgende week en heb ik nog wat was opgevouwen. Niet alleen maar gelummel dus maar alles gebeurde op een rustig tempo met een ‘niks moet, alles kan’-mentaliteit zodat ik opnieuw energie had om de week fris te starten. Heerlijk toch?

Wat doe jij om te ontstressen? Heb jij moeite om te ontstressen, dan je kan altijd terecht bij diverse coaches van eclips consult

Els Tiri

Meer
artikelen